Owoce są gotową przekąską natury, pełną witamin, błonnika i innych składników odżywczych, które wspomagają zdrową dietę.
Owoce są również na ogół niskokaloryczne i bogate w błonnik, co może pomóc w utracie wagi.
Owoce na Odchudzanie
Oto 5 najlepszych owoców do jedzenia dla utraty wagi.
1. Grapefruit
Grejpfrut jest krzyżówką pomelo i pomarańczy i jest powszechnie kojarzony z dietą i odchudzaniem.
W badaniu przeprowadzonym na 85 osobach otyłych, spożywanie grejpfruta lub picie soku grejpfrutowego przed posiłkiem przez 12 tygodni spowodowało spadek spożycia kalorii, spadek masy ciała o 7,1% i poprawę poziomu cholesterolu.
Ponadto, w ostatnim przeglądzie stwierdzono, że spożycie grejpfruta zmniejszyło ilość tłuszczu w organizmie, obwód talii i ciśnienie krwi w porównaniu z grupami kontrolnymi.
Grejpfrut może być spożywany sam w sobie, ale jest również doskonałym dodatkiem do sałatek i innych potraw.
2. Jabłka
Jabłka są niskokaloryczne i bogate w błonnik, mają 116 kalorii i 5,4 grama błonnika na duży owoc (223 gramy).
Stwierdzono również, że wspierają one utratę masy ciała.
Ponieważ niskokaloryczne owoce, takie jak jabłka, są bardziej sycące, można jeść mniej innych pokarmów w ciągu dnia. Co ważne, jabłko jest prawie trzy razy bardziej sycące niż baton czekoladowy.
Badania pokazują, że jabłka najlepiej jeść w całości – a nie w soku – aby zmniejszyć głód i kontrolować apetyt.
Niemniej jednak, dwa badania łączą sok jabłkowy z redukcją tkanki tłuszczowej w porównaniu z napojem kontrolnym o tej samej liczbie kalorii. Ekstrakt z polifenoli jabłkowych – wytworzony z jednego z naturalnych związków owoców – jest również związany z obniżonym poziomem cholesterolu.
Jabłka można spożywać na różne sposoby, zarówno gotowane, jak i surowe. Spróbuj dodać je do gorących i zimnych zbóż, jogurtów, gulaszu i sałatek lub upiec je samodzielnie.
3. Jagody
Jagody są niskokaloryczną siłą napędową składników odżywczych.
Wykazano również, że jagody są nadzieniem. Jedno małe badanie wykazało, że ludzie, którzy otrzymali 65-calorie jagody przekąska zjadł mniej żywności w następnym posiłku niż te podane cukierki z tej samej liczby kalorii .
Dodatkowo jedzenie jagód może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, obniżyć ciśnienie krwi i obniżyć stan zapalny, co może być szczególnie pomocne dla osób z nadwagą.
Zarówno świeże, jak i mrożone jagody mogą być dodawane do płatków śniadaniowych lub jogurtów, mieszane w zdrowych koktajlach, mieszane z wypiekami lub wrzucane do sałatki.
4. Owoce męczennicy
Owoc męczennicy, pochodzący z Ameryki Południowej, rośnie na pięknym, kwitnącym krzewie winnym. Ma twardą skórkę zewnętrzną – fioletową lub żółtą – z jadalną, pulchnącą masą pestek w środku.
Błonnik spowalnia trawienie, pomaga dłużej czuć się pełniejszym i kontrolować apetyt.
Dodatkowo, nasiona męczennicy dostarczają piceatannol, substancję związaną z obniżeniem ciśnienia krwi i poprawą wrażliwości na insulinę u mężczyzn z nadwagą. Potrzebne są jednak dalsze badania.
W przypadku utraty wagi, owoce męczennicy najlepiej spożywać w całości. Można je spożywać samodzielnie, stosować jako dodatek do deserów lub jako nadzienie do deserów, lub dodawać do napojów.
5. Pomarańcze
Jak wszystkie owoce cytrusowe, pomarańcze są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminę C i błonnik. Są one również bardzo sycące.
W rzeczywistości pomarańcze są cztery razy bardziej sycące niż croissant i dwa razy bardziej sycące niż baton musli.
Podczas gdy wiele osób spożywa sok pomarańczowy zamiast plasterków pomarańczy, badania wykazały, że spożywanie całych owoców – zamiast picia soków owocowych – nie tylko powoduje mniejsze spożycie głodu i kalorii, ale także zwiększa uczucie pełności.
Dlatego też, jeśli starasz się schudnąć, może lepiej jest jeść pomarańcze niż pić sok pomarańczowy. Owoce można jeść samodzielnie lub dodawać do ulubionej sałatki lub deseru.
Z wykształcenia jestem technikiem farmaceutycznym, specjalistą ds. dietetyki oraz technikiem administracji (podczas mojej nauki w Centrum Edukacyjnym NOVA w Olsztynie). Posiadam także certyfikaty ukończenia kursów i szkoleń z zakresu: dietoterapii, bezpieczeństwa żywności, dieta coachingu, psychodietetyki, treningu personalnego.