Prawdziwy Związek Między Papryką a Utratą Wagi
Wszystko, co jesz, ma wpływ na postępy w odchudzaniu. Dlatego tak ważne jest ograniczenie spożycia słodyczy i przekąsek, zwłaszcza tych o wysokiej zawartości cukru.
Choć łatwo jest sporządzić listę produktów, których należy unikać, większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne jest włączanie nowych pokarmów do swojej diety, aby uzyskać jak najwięcej korzyści odżywczych.
Czy Pieprz Czerwony Pomaga w Utracie Wagi?
Chociaż nie ma magicznych pocisków, dodanie ostrych papryczek do zdrowego menu może pomóc w spaleniu kilku dodatkowych kalorii oraz zmagazynowanego tłuszczu.
Według najnowszych badań, kapsaicyna zawarta w ostrej papryce może ułatwić dietetykom utratę i utrzymanie wagi. W przeciwieństwie do ostrej czerwonej papryki, spożywanie zielonej papryki nie poprawi zdolności organizmu do spalania tłuszczu, co jest możliwe tylko w przypadku ostrej papryki. Co więcej, kapsaicyna wzbogaca dietę o wartości odżywcze.
Papryki są dostępne we wszystkich rozmiarach i kolorach, a niektóre z nich są bardzo ostre, podczas gdy inne mogą mieć nawet naturalną słodycz. Wiele papryk na winorośli zaczyna się od koloru zielonego i stopniowo zmienia kolor na żółty, a następnie czerwony w miarę dojrzewania.
Mimo to czerwona papryka zawiera prawie jedenaście razy więcej beta-karotenu i 50% więcej witaminy C niż papryka zielona, a także zmienia efektywność trawienia pokarmu i wchłaniania składników odżywczych przez organizm.
W Jaki Sposób Czerwona Papryka Pomaga w utracie Wagi?
Kapsaicyna, substancja fitochemiczna obecna w pieprzu, jest odpowiedzialna za jego pikantność. Jest to ta sama substancja, która wspomaga odchudzanie. Składnik ten wiąże się z neuroreceptorami, które indukują napływ wapnia, co z kolei wyzwala wiele reakcji komórkowych.
Zwiększa się poziom enzymów antyoksydacyjnych i zmniejsza się stan zapalny. W rezultacie poprawia się tempo przemiany materii, toksyny zostają wypłukane, a na ścianach tętnic nie tworzą się blaszki miażdżycowe.
Naukowcy odkryli, że dodawanie pieprzu cayenne do potraw pomaga zwiększyć utlenianie tłuszczu i termogenezę. Po posiłku zawierającym pieprz cayenne odczuwasz także mniejszy głód i sytość.
Dzięki temu spożywasz mniej kalorii i nie przejadasz się. Pieprz kajeński zawiera również inny składnik fitochemiczny podobny do kapsaicyny, znany jako dihydrokapsaicyna. Pomaga on zwiększyć metabolizm o około 50 kalorii dziennie.
Dowody na obecność Kapsaicyny w ostrej Papryce
Kilka produktów spożywczych sprzyja termogenezie, w tym produkty białkowe, zawierające kofeinę, zielona herbata i ostre papryczki chili. Jednak w przypadku ostrej papryki, aby schudnąć, należałoby spożywać ją regularnie w bardzo dużych dawkach, jak wynika z artykułu opublikowanego w American Journal of Physiology w 2007 roku. Ich ostry smak sprawia, że jest to trudne do osiągnięcia.
Dodanie ostrej papryki do diety wspomaga kontrolę wagi i ogólny dobry stan zdrowia, ponieważ jest ona niskokaloryczna i pełna składników odżywczych, ale nie spodziewaj się, że wyniki odchudzania będą skromne, twierdzą autorzy raportu opublikowanego w Chemical Senses w 2011 roku. Wśród innych składników odżywczych oferowanych przez ostre papryki znajdują się witaminy C, A i E oraz potas.
Najostrzejsze Ostre Papryczki
Narzędzie o nazwie skala Scoville’a, wynalezione w 1912 r. przez farmaceutę Wilbura Scoville’a, mierzy ciepło papryczek chili. Im większa liczba jednostek ciepła Scoville’a (SHU), tym więcej kapsaicyny zawiera papryka – i tym większy wpływ ma na termogenezę.
Spośród najczęściej spotykanych w sklepach papryczek chili, najostrzejsze są habanero i Scotch Bonnets, które mają od 500 000 do 1 miliona jednostek SHU. Długa, smukła papryczka cayenne ma od 250 000 do 500 000 jednostek SHU, papryczki tabasco od 100 000 do 250 000, a tajska papryczka chili od 50 000 do 100 000. Papryczki chili jalapeno i serrano mają zaledwie od 5 000 do 25 000 jednostek SHU.
Według American Chemical Society innym szybkim sposobem pomiaru ostrości papryki jest spojrzenie na jej łodygę. Im cieńsza szypułka, tym ostrzejsza papryka – i tym więcej kapsaicyny. Czerwone papryki są ostrzejsze od zielonych, a suszone zawierają większe stężenie kapsaicyny niż świeże.
Jak Używać Pieprzu w Celu Utraty Wagi: Master Cleanse
Być może słyszałeś o przepisie na herbatę spalającą tłuszcz z kapsaicyną, która zawiera pieprz cayenne, wodę, syrop klonowy i sok z cytryny. To “Master Cleanse” jest reklamowane jako sposób na detoksykację organizmu i szybką utratę wagi.
Master Cleanse – Master Cleanse to oczyszczanie organizmu za pomocą soku, którego celem jest utrata wagi. Główne składniki potrzebne do przygotowania tej mikstury to sok z cytryny, syrop klonowy i pieprz cayenne.
Oto, jak można ją przygotować.
Składniki
- 2 łyżki stołowe świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe syropu klonowego klasy B
- szczypta pieprzu cayenne
1 szklanka wody
Sposób Przygotowania
Dodaj wszystkie składniki do szklanki wody. Dobrze wymieszać przed wypiciem.
Soki/smoothies – Możesz również dodać ¼ – ½ łyżeczki sproszkowanego pieprzu cayenne do soku lub smoothie, aby schudnąć. Ostry smak owoców zniweluje silny smak pieprzu cayenne i doda mu smaku.
W domowych posiłkach – pieprz kajeński dodaje smaku i aromatu, gdy doda się go do domowych posiłków. Można dodać ½-1 łyżeczki sproszkowanego pieprzu kajeńskiego do sałatki, zupy, dipu jogurtowego i innych potraw, nie nadając im zbytniej ostrości.
Kapsułki z pieprzem cayenne – kapsułki z pieprzem cayenne można również stosować w celu utraty wagi i uzyskania innych korzyści zdrowotnych. Można je kupić w lokalnej aptece lub zamówić przez Internet.
Kto nie Powinien Spożywać Pieprzu Kajeńskiego w Celu Utraty Wagi?
Unikaj spożywania pieprzu kajeńskiego, jeśli:
- cierpisz na zespół jelita drażliwego lub wrzody
- przeszłaś niedawno operację jelit
- przyjmujesz leki na wysokie ciśnienie krwi
- jesteś świeżo upieczoną mamą lub jesteś w ciąży
- przyjmujesz leki, które spowalniają krzepnięcie krwi
- przyjmujesz teofilinę
Jeśli nie należysz do żadnej z powyższych kategorii, możesz śmiało stosować pieprz kajeński, aby schudnąć.
Papryka na Odchudzanie?