Jakie Warzywa Jeść, Aby Schudnąć?
Czy wiesz, że warzywa pomagają w utracie wagi? Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, dzięki czemu pozwalają kontrolować chęć podjadania.
Dodatkowo, zawartość wody w warzywach zwiększa objętość pokarmu. Dzięki temu człowiek jest syty przez długie godziny, co pomaga w kontrolowaniu wagi.
Zaplanuj zdrową i zrównoważoną dietę z warzywami na odchudzanie.
Lista Najlepszych Warzyw na Utratę Wagi
Możesz rozpocząć swoją podróż w kierunku idealnie stonowanego ciała, włączając te warzywa na odchudzanie do swojej diety.
Spójrz!
1. Szpinak i Warzywa liściaste
Szpinak i inne warzywa liściaste, takie jak sałata, jarmuż, itp. pomagają spalić tłuszcz z brzucha. Zawierają magnez i witaminę E, która wspomaga metabolizm i chroni układ odpornościowy. Ponieważ warzywa te mają niską zawartość kalorii i węglowodanów, osoba może łatwo schudnąć. Dodanie blanszowanego lub gotowanego szpinaku do diety będzie korzystne w szybkim spalaniu tłuszczu.
2. Kalafior
Kalafior jest bogaty w błonnik i witaminę B, która zwiększa odporność. Zawiera fitochemikalia, które chronią organizm przed rakiem i wspomagają odchudzanie. Dodatkowo kalafior zawiera antyoksydant sulforafan, który usuwa z organizmu wolne rodniki. To warzywo krzyżowe jest dość sycące, co powstrzymuje jednostkę przed śmieciowym jedzeniem.
3. Grzyby
Wiele osób uwielbia spożywać grzyby. Te grzyby zawierają mało kalorii, co jest idealne dla potrzeb utraty wagi. Są one znane ze spalania tłuszczu lub promowania utraty wagi poprzez regulację nadmiaru poziomu glukozy w organizmie. Ponadto są one bogate w białko i błonnik, które pomagają w poprawie metabolizmu.
4. Dynia
Dynie są również bogate w błonnik, ale niskokaloryczne, co czyni je idealnym warzywem do utraty wagi. Możesz dodać go do sałatek lub zrobić smoothies, aby cieszyć się nim ze swoim śniadaniem. Wielu uwielbia jeść zrównoważone dynie jako danie boczne, aby wspierać utratę wagi.
5. Marchewki
Marchewki wyglądają apetycznie w każdym daniu. To warzywo jest ładowane z witaminą A i beta karotenem, który pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Marchew zawiera mało kalorii, co czyni ją idealną dla diety odchudzającej. Ponadto zawartość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika wspiera cele związane z utratą wagi. Możesz jeść marchewki na surowo, ponieważ są one słodkie w smaku lub zmieszać je w smoothie. Wielu uwielbia mieszać smażone marchewki i dodawać je do dań mięsnych.
6. Szparagi
Szparagi to egzotyczne warzywo, które pomaga w spalaniu tłuszczu. Zawiera folian, błonnik i witaminy takie jak A, K i C. Zawiera substancję chemiczną lub alkaloid asparaginę, która działa na komórki i rozbija tłuszcz. Możesz cieszyć się zdrowym przysmakiem pieczonych szparagów lub dodawać je do zup. Mieszanie go w dipach lub mieszanie ich ze sobą również zachwyca podniebienie.
7. Ogórki
Ogórki 96% wody, która pomaga w utrzymaniu nawodnienia organizmu. Zawierają elementy detoksykujące, które usuwają szkodliwe rodniki szkodzące komórce. Zawartość błonnika utrzymuje ciało wypełnione i eliminuje chęć częstego jedzenia.
Warzywa te zawierają błonnik i składniki odżywcze, w tym niezbędne witaminy i minerały, które poprawiają metabolizm. Spożywanie zrównoważonej diety, która zawiera sezonowe warzywa i owoce, utrzymuje organizm w aktywności. Włączenie ich może pomóc osobie w utrzymaniu chorób sercowo-naczyniowych w ryzach. Ponadto warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem i eliminują szkodliwe toksyny z organizmu.
Osoby mogą mieć te warzywa na śniadanie, aby schudnąć. Oto jak te warzywa pomagają w zarządzaniu wagą.
Jak Warzywa Pomagają w Utracie wagi?
Warzywa można uznać za część podejścia żywieniowego Atkinsa, które utrzymuje wagę w ryzach. Osoba potrzebuje prawie 12 do 15 gramów węglowodanów dziennie. Jedzenie sałatek i warzyw zawierających węglowodany sprawia, że dieta jest pożywna i zrównoważona.
Oto kilka powodów, dla których osoba powinna jeść warzywa dla utraty wagi.
- Warzywa są bogate w włókna, które utrzymują osobę pełniejsze przez dłuższy czas. To usuwa chęć jedzenia śmieciowego jedzenia. Jedzenie warzyw bogatych w białko i zdrowe tłuszcze utrzymuje mózg aktywny i podnosi nastrój.
- Warzywa pomagają również zapobiegać skokom poziomu energii. Regulują one poziom cukru we krwi, który sprawia, że osoba jest ospała.
- Zrównoważona dieta bogata w warzywa pomaga zmniejszyć twardnienie tętnic. Pomagają zapobiegać stanom zapalnym i obniżają poziom cholesterolu. Składniki odżywcze zawarte w warzywach ograniczają składniki wielu chorób degeneracyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, otyłość i choroba Alzheimera.
- Warzywa mają niższą zawartość kalorii i utrzymują jednostkę zdrową i pełną przez dłuższy czas.
- Ponadto zmniejsza się również wydatek na śmieciowe i bogate w węglowodany jedzenie.
Jakie są Warzywa, aby Uniknąć, Gdy na Diecie Utraty Wagi?
Przed zaplanowaniem diety składającej się z warzyw, które należy jeść w celu utraty wagi, należy również zwrócić uwagę na warzywa, których należy unikać. Badania na ten temat pomogą osobom wyeliminować warzywa skrobiowe, których spożywanie w nadmiarze może przyczynić się do wzrostu wagi i problemów z otyłością.
Oto lista warzyw do uniknięcia dla potrzeb utraty wagi –
Słodkie ziemniaki
Filiżanka tłuczonych słodkich ziemniaków zawiera 249 kalorii. Spożywanie słodkich ziemniaków w nadmiernych proporcjach może zwiększyć wagę. Osoby z cukrzycą powinny całkowicie unikać tego warzywa.
Groch
Groch jest warzywem skrobiowym i glikemicznym, co może prowadzić do przyrostu wagi. Może również przyczynić się do zwiększenia poziomu cukru we krwi i zwiększenia głodu.
Warzywa w puszkach
Podczas diety odchudzającej należy unikać wszelkich warzyw w puszkach. Zawierają one solankę i wzmacniacze smaku, które szkodzą procesowi trawienia. Poziom sodu może również przyczynić się do wzrostu wagi.
Spożywanie warzyw w celu utraty wagi jest korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. Jednak osoba powinna spożywać je w zrównoważonych proporcjach. Wsparcie tej diety ćwiczeniami i ośmiogodzinnym snem również zwiększy jej korzyści.
Proste Sposoby na Ograniczenie Kalorii i Spożywanie Większej Ilości Owoców i Warzyw w Ciągu dnia
Śniadanie: Zacznij dzień dobrze
Zastąp szpinak, cebulę lub pieczarki jednym jajkiem lub połową sera w swoim porannym omlecie. Warzywa dodadzą daniu objętości i smaku przy mniejszej ilości kalorii niż jajko czy ser.
Zmniejsz ilość płatków w swojej misce, aby zrobić miejsce na kilka pokrojonych bananów, brzoskwiń lub truskawek. Nadal możesz zjeść pełną miskę, ale z mniejszą ilością kalorii.
Rozjaśnij swój lunch
Zastąp warzywa, takie jak sałata, pomidory, ogórki lub cebula, 2 uncjami sera i 2 uncjami mięsa w swojej kanapce, wrapie lub burrito. Nowa wersja wypełni Cię przy mniejszej ilości kalorii niż oryginał.
Zastąp 2 uncje mięsa lub 1 filiżankę makaronu w zupie na bazie bulionu 1 filiżanką posiekanych warzyw, takich jak brokuły, marchew, fasola lub czerwona papryka. Warzywa pomogą Ci się napełnić, więc nie będziesz tęsknić za tymi dodatkowymi kaloriami.
Kolacja
Dodaj w 1 filiżance posiekanych warzyw, takich jak brokuły, pomidory, kabaczek, cebula lub papryka, jednocześnie usuwając 1 filiżankę ryżu lub makaronu w swoim ulubionym daniu. Danie z warzywami będzie równie satysfakcjonujące, ale będzie miało mniej kalorii niż ta sama ilość oryginalnej wersji.
Przyjrzyj się dobrze swojemu talerzowi obiadowemu. Warzywa, owoce i pełne ziarna powinny zajmować największą część Twojego talerza. Jeśli tak nie jest, zastąp część mięsa, sera, białego makaronu lub ryżu roślinami strączkowymi, gotowanymi na parze brokułami, szparagami, zieleniną lub innym ulubionym warzywem.
W ten sposób zmniejszysz całkowitą ilość kalorii w posiłku bez zmniejszania ilości jedzenia. ALE pamiętaj, aby używać normalnego lub małego rozmiaru talerza – nie półmiska. Liczy się całkowita liczba kalorii, które spożywasz, nawet jeśli spora ich część pochodzi z owoców i warzyw.
Mądre przekąski
Większość planów zdrowego żywienia pozwala na jedną lub dwie małe przekąski dziennie. Wybór większości owoców i warzyw pozwoli Ci zjeść przekąskę o wartości zaledwie 100 kalorii.
Więcej Porad Dotyczących Włączenia Owoców i Warzyw do Planu Kontroli Wagi ciała
Jedz owoce i warzywa w sposób przewidziany przez naturę – czyli przy użyciu beztłuszczowych lub niskotłuszczowych technik gotowania.
Spróbuj gotować warzywa na parze, stosować niskokaloryczne lub niskotłuszczowe dressingi oraz używać ziół i przypraw, aby dodać im smaku. Niektóre techniki kulinarne, takie jak panierowanie i smażenie lub stosowanie wysokotłuszczowych sosów, znacznie zwiększają ilość kalorii i tłuszczu w potrawie. I jedz owoce na surowo, aby cieszyć się ich naturalną słodyczą.
Puszkowane lub mrożone owoce i warzywa są również dobrym rozwiązaniem.
Mrożone lub puszkowane owoce i warzywa mogą być tak samo pożywne jak świeże odmiany. Uważaj jednak, aby wybierać te bez dodatku cukru, syropu, sosów śmietanowych lub innych składników, które dodają kalorii.
Wybieraj całe owoce zamiast napojów owocowych i soków. Soki owocowe straciły błonnik z owoców.
Lepiej jest jeść całe owoce, ponieważ zawierają one dodatkowy błonnik, który pomaga czuć się pełnym. Jedna 6-uncjowa porcja soku pomarańczowego ma 85 kalorii, w porównaniu do zaledwie 65 kalorii w średniej pomarańczy.
Całe owoce dają większą przekąskę niż te same owoce suszone za tę samą liczbę kalorii.
Małe pudełko rodzynek (1/4 filiżanki) to około 100 kalorii. Dla tej samej liczby kalorii, możesz zjeść 1 filiżankę winogron.