Czy kawa z mlekiem powoduje tycie: Skutki picia kawy z mlekiem

Filiżanka kawy. Wiesz już, że zawiera ona zastrzyk kofeiny, który pobudza Cię rano lub sprawia, że znów się ruszasz, gdy dopada Cię popołudniowa depresja. Kawa jest również bogata w przeciwutleniacze, które poprawiają zdrowie serca – to jedne z wielu korzyści, jakie możesz czerpać z tej ukochanej filiżanki. Jednak mimo tych wszystkich korzyści, jakie niesie ze sobą kawa, Twój nawyk picia kawy może prowadzić do przyrostu masy ciała, nawet o tym nie wiedząc.

Oczywiście, czarna kawa z odrobiną mleka jest raczej czysta i pozwala na łatwiejsze czerpanie korzyści. Kiedy jednak zaczniesz zamawiać frappuccino, latte z bitą śmietaną i świąteczne napoje z laskami cukrowymi, miętową mokką i syropami dyniowymi, ta dobra dla ciebie filiżanka kawy stanie się dietetyczną katastrofą. I właśnie wtedy ten codzienny napój staje się dla ciebie nienajlepszy.

Czy Kawa Z Mlekiem Jest Zdrowa?

Jak wynika z różnych badań i czasopism, regularne picie kawy może sprzyjać zdrowiu. Wielu ekspertów ds. zdrowia i dietetyków zawsze podkreślało korzyści płynące z picia czarnej i zielonej kawy, ale z umiarem. Ale czy wiedziałeś, że picie kawy może pomóc Ci schudnąć? Interesujące, prawda? Tak, kawa jest znana z tego, że pomaga zrzucić zbędne kilogramy i może być dodatkiem do diety odchudzającej.

 Dodanie do kawy mleka i cukru oczywiście odwróci jej działanie, co oznacza, że może ona sprzyjać przybieraniu na wadze, podczas gdy picie zwykłej czarnej kawy nie, ponieważ ma ona mniej kalorii. 

Jeśli wierzyć wynikom badań opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition, włączenie kofeiny do diety może pomóc przyspieszyć tempo programu odchudzania. Jak, pytasz? Głównie dlatego, że kofeina zwiększa metabolizm organizmu, co z kolei pomaga spalić więcej kalorii.

Czy kawa z mlekiem jest posiłkiem?

Naukowcy z ośrodka badawczego firmy Nestle w Szwajcarii zbadali, czy dodawanie mleka lub śmietanki do kawy ma jakikolwiek wpływ na jej zawartość. W trakcie badań naukowcy odkryli związek znany jako polifenole.

Polifenole są przeciwutleniaczami występującymi w kawie. Są one ważne, ponieważ chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, minimalizując w ten sposób uszkodzenia komórek. Zapobiegają również rozpadowi komórek w trakcie procesu gojenia po urazie lub infekcji.

Na zakończenie badań wykazano, że dodanie mleka do kawy nie ma żadnego wpływu na zawartość polifenoli. Dowiodło to, że niezależnie od rodzaju spożywanej kawy, polifenole w końcu dotrą do krwiobiegu i będą działać jako przeciwutleniacze w organizmie.

A zatem, który rodzaj kawy jest lepszy?

Chociaż zarówno kawa czarna, jak i mleczna mają taki sam wpływ na polifenole, istnieją pewne zalety i wady każdego z nich. Przyjrzyjmy się niektórym z nich.

Czarna kawa

Zalety

  • Niewielka zawartość kalorii
  • Pomaga w poprawie metabolizmu
  • Obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Wady

  • Zawiera większą ilość kofeiny
  • Wpływa na jakość snu, jeśli jest spożywana po zachodzie słońca
  • Jest bardzo gorzka, więc trzeba się z nią oswoić.

Kawa mleczna

Zalety

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia refluksu przełyku
  • Mleko równoważy poziom pH kawy
  • Mleko zmniejsza pobudzające działanie kofeiny

Wady

  • Wyższa zawartość kalorii
  • Pełne mleko może wpływać na poziom cholesterolu
  • Mleko wpływa na smak czystej kawy

Podsumowując, zarówno kawa z mlekiem, jak i czarna mają swoje wady i zalety. Jeśli tylko będziesz uważać na ilość spożywanej kawy i poziom cukru, świeżo zaparzona filiżanka kawy to świetny sposób na rozpoczęcie dnia!

Związek między kawą z mlekiem a cellulitem

Co to jest cellulit?

Cellulit to medyczna nazwa grudkowatej, nierównej skóry, którą często można znaleźć na obszarach ciała, gdzie odkłada się więcej tłuszczu, takich jak biodra, uda i tył. Niestety, kobiety częściej cierpią z powodu tego frustrującego schorzenia kosmetycznego, a może ono pojawić się już w okresie dojrzewania. Nie jest to przyjemna sytuacja, gdy wkraczasz w te ważne lata szkolne.

Cellulit jest obecny u każdego, ale częściej pojawia się w wyniku:

  • zaburzeń hormonalnych, które wpływają na przepływ krwi i produkcję kolagenu

  • czynników genetycznych, które predysponują cię do cellulitu

  • Niezdrowego stylu życia, zwłaszcza jeśli prowadzisz nieaktywny tryb życia i spożywasz pokarmy o dużej zawartości tłuszczu.

Cellulit staje się widoczny, gdy komórki tłuszczowe gromadzą się i napierają na skórę, podczas gdy długie, włókniste sznury łączące, które wiążą skórę z leżącymi pod nią mięśniami, ciągną się w dół, tworząc charakterystyczne wgłębienie.

Zanim zamówisz potrójną el grande na wynos, musisz o czymś wiedzieć. Jest dobra kawa i jest zła kawa (i nie mówimy tu o złym bariście).

Zła kawa

Niestety, popijanie świeżo zaparzonego cappuccino z mlekiem migdałowym nie pomoże w walce z cellulitem. Kawa może odwadniać organizm, co sprawia, że myśli on, iż musi zgromadzić zapasy wody.

Magazynuje wodę w komórkach tłuszczowych, co powoduje ich pęcznienie i – jak się domyślasz – sprawia, że cellulit staje się bardziej widoczny, a nierówności większe.

Niewielka kawa nie spowoduje zbyt wielkiego dramatu, ale jeśli wypijasz ich 6 dziennie, może czas przestawić się na latte z kurkumą.

Dobra kawa

Kawa to wielka kahuna, jeśli chodzi o kremy i peelingi na cellulit. W przeciwieństwie do kawy pitnej, kiedy używasz jej miejscowo, kofeina i ruch pocierania lub szorowania mogą pobudzić krążenie. Powoduje to również napinanie skóry. Kiedy więc Twoja skóra staje się bardziej napięta, a komórki tłuszczowe nie magazynują płynów, cellulit wygląda lepiej.

Ale niestety to, co dobre, ma swój koniec. Kremy z kawą i peelingi NIE są lekarstwem, a poprawa wyglądu jest tylko tymczasowa.

Jak pić kawę, aby schudnąć?

Aby uzyskać korzyści zdrowotne płynące z picia kawy i osiągnąć utratę wagi, eksperci zalecają picie nie więcej niż czterech filiżanek kawy o pojemności 8 uncji dziennie, co odpowiada 400 mg kofeiny. 

“Cztery filiżanki kawy dziennie zapewniają korzyści w postaci lepszego samopoczucia i lepszego metabolizmu tłuszczu, a jednocześnie nie są zbyt duże, aby nie wpływać na sen i głód” – twierdzą eksperci. Picie filiżanki co kilka godzin byłoby rozsądne, aby odczuć trwałe efekty w każdym odstępie czasu” – mówi Shaw. 

Jeśli jednak lubisz mocną kawę, wypijaj odpowiednio mniej filiżanek, aby uzyskać nie więcej niż 400 mg kofeiny dziennie. Kawa określana jako “mocna” ma wyższą zawartość kofeiny, ponieważ w jednej porcji wody znajduje się większe stężenie kawy” – twierdzą eksperci.

Czarna kawa jest najlepsza dla osób odchudzających się, ponieważ nie zawiera dodatku cukrów ani tłuszczów, które mogą przyczynić się do przyrostu masy ciała” – mówi Shaw. Jeśli jednak lubisz słodką kawę, oto kilka niskokalorycznych alternatywnych substancji słodzących, których możesz użyć: 

  • Słodziki owocowe, takie jak erytrytol lub ekstrakt z owoców mnicha
  • Roślinne substancje słodzące, takie jak stewia i syrop yacon
  • Alkoholi cukrowych, takich jak ksylitol i maltitol. 

Jeśli dopiero zaczynasz pić czarną kawę, pomocne może okazać się ograniczenie ilości słodzików do czasu, aż przyzwyczaisz się do jej gorzkiego smaku.

Jeśli masz wrażliwy żołądek, najlepiej jest spożywać posiłki razem z kawą, ponieważ ten kwaśny napój może powodować dolegliwości żołądkowe – twierdzą eksperci. Zbyt duże obciążenie układu trawiennego może spowodować przyrost masy ciała” – dodaje.

Czy kawa może pomóc w utracie wagi?