Ananas na Odchudzanie: Czy Można Używać Ananasa do Odchudzania?

Pewnie zawsze uwielbiałeś wgryzać się w te słodkie i soczyste ananasy ze względu na ich świeży i słodko-kwaśny smak. 

Oprócz tego są jeszcze inne powody, dla których warto zaopatrzyć się w ten cudowny tropikalny owoc. Ananas, jako magazyn składników odżywczych, ma wiele zalet zdrowotnych, w tym także sprzyja utracie wagi.

Tak, niska zawartość kalorii i błonnika pokarmowego (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) w plastrach ananasa naprawdę może cię odchudzić. W tym przewodniku omawiamy wszystko, co musisz wiedzieć o stosowaniu ananasa w celu utraty wagi.

Dieta Ananasowa: Skuteczna czy Niebezpieczna Strategia odchudzania?

Obecnie istnieje więcej modnych diet niż można zliczyć, w tym kilka, które wykorzystują ananasy. Dieta ananasowa, spopularyzowana w 1970 r. przez duńskiego psychologa Stena Hegelera, pozwala szybko schudnąć bez uszczerbku na zdrowiu. 

Z przyjemnością informujemy, że dzięki umiarkowanemu włączeniu soczystego ananasa do swojej diety możesz stać się szczuplejszy i szczęśliwszy. Ananas może pomóc w zmniejszeniu otyłości.

Ananas na Odchudzanie

 

Jak Działa Plan Diety Ananasowej? 

Chodzi o to, by nie jeść żadnych stałych pokarmów z wyjątkiem 2 kg ananasa każdego dnia, kiedy uczestniczysz w tym planie, oraz pić dużo wody, co pozwoli ci utrzymać odpowiednie nawodnienie i usunąć toksyny z organizmu. 

Zazwyczaj dieta trwa od dwóch do pięciu dni, choć istnieją dłuższe wersje, trwające do dwóch tygodni, w których oprócz ananasa można jeść inne pokarmy. Przedkładając ananasa i wodę nad wszystkie inne pokarmy i napoje, znacznie ograniczasz spożycie tłuszczów i węglowodanów.

Osoby stosujące standardową dietę ananasową (spożywające od czterech do pięciu kilogramów ananasa dziennie) przyswajają następujące makro- i mikroelementy: 2 gramy tłuszczu, 10 gramów białka, 1000 kalorii oraz niewielkie dawki wapnia, żelaza, cynku, witaminy A, witaminy E, witaminy B i potasu. 

Oprócz tego, że ananas pomaga schudnąć, jego wartości odżywcze pomagają utrzymać aktywność, zwiększają produkcję energii i oczyszczają organizm z toksyn.

Korzyści Zdrowotne Płynące z Ananasa?

1. Ananas Jest owocem bogatym w witaminę C 

Wyróżniającym się składnikiem odżywczym w ananasie jest witamina C, która wspomaga układ odpornościowy i zapewnia korzyści przeciwutleniające” – mówi Jackie Newgent, RDN, dietetyk kulinarny z Nowego Jorku i autorka książki “

The All-Natural Diabetes Cookbook”. Jedna filiżanka ananasa zawiera 78,9 miligramów (mg) witaminy C, zgodnie z danymi Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). 

To więcej niż zalecana dawka żywieniowa dla dorosłych kobiet (75 mg dziennie) i blisko zalecenia dla mężczyzn (90 mg dziennie), zgodnie z MedlinePlus. Witamina C jest ważna, ponieważ wspomaga wzrost i gojenie się ran w organizmie oraz odgrywa rolę we wszystkich procesach, od naprawy ran po wchłanianie żelaza.

2. Jedzenie ananasa może wspomóc utratę wagi

Być może słyszałeś, że ananas może prowadzić do utraty wagi. Nie ma zbyt wielu dowodów na poparcie tego twierdzenia, chociaż badanie na zwierzętach opublikowane w kwietniu 2018 r. w Food Science and Biotechnology wykazało, że sok ananasowy może pomóc zmniejszyć tworzenie się tłuszczu i zwiększyć jego rozkład. Potrzeba jednak więcej badań na ludziach, aby potwierdzić ten wynik.

Nawet jeśli nie ma znaczącego wpływu na metabolizm, jest to dobry wybór na przekąskę, ponieważ (i inne owoce) jest niskokaloryczny, bogaty w ważne witaminy i minerały, i nie zawiera tłuszczów nasyconych ani tłuszczów trans, mówi Andrews. 

“Nie istnieje żaden konkretny owoc czy warzywo, które bezpośrednio przyczynia się do utraty wagi, ale pomagają one nasycić się bez zbędnych kalorii” – mówi Andrews. “Więc ludzie mają tendencję do jedzenia mniej kalorii ogólnie, jeśli spożywają kilka filiżanek owoców i warzyw każdego dnia jako część dobrze zbilansowanej diety”.

Może się również okazać, że owoce zaspokajają Twój słodki apetyt. “Ananas jest mniej kaloryczny niż inne słodkie przysmaki, więc jeśli na wieczorny deser zjesz porcję ananasa zamiast rożka lodów, możesz zjeść mniej kalorii, a tym samym schudnąć” – mówi Colleen Christensen, RD, dietetyk z Grand Rapids w Michigan. Ananas dostarcza również błonnika (2,3 grama w 1 filiżance, według USDA), który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i sprawia, że jesz mniej, ponieważ czujesz się najedzony” – podaje Mayo Clinic.

3. Jedzenie ananasa może wspomóc trawienie

Ananas zawiera bromelinę, która jest mieszaniną enzymów, które, jak wykazały badania, mogą zmniejszyć stan zapalny i obrzęk nosa, a także wspomagać gojenie się ran i oparzeń, według NCCIH. Powiązano ją również z poprawą trawienia, a w przeszłości była używana w krajach Ameryki Środkowej i Południowej do leczenia zaburzeń trawienia. 

Badanie opublikowane w Biotechnology Research International wykazało, że bromelaina zawarta w ananasie może pomóc w zmniejszeniu skutków biegunki.

4. Mangan zawarty w ananasie wspomaga zdrowie kości

Według University of Rochester Medical Center mangan, obok wapnia, jest minerałem śladowym niezbędnym do utrzymania mocnych kości. Według Oregon State University ananas jest jednym z najlepszych źródeł tego minerału w żywności – jedna filiżanka ananasa zawiera około 76 procent zalecanej dziennej wartości manganu. Według Oregon State University mangan może pomóc w zapobieganiu osteoporozie oraz poprawia ogólną gęstość kości i minerałów. 

Należy jednak uważać, aby nie przesadzić – spożycie manganu może być niebezpieczne i może zwiększyć ryzyko zaburzeń poznawczych, jeśli spożywa się więcej niż 11 mg dziennie, zgodnie z badaniem opublikowanym w The Open Orthopaedics Journal. Ale nie martw się: trudno byłoby osiągnąć taki poziom, ponieważ ½ filiżanki ananasa zawiera mniej niż 1 mg manganu, mówi Andrews.

5. Ananas jest pełen przeciwutleniaczy zwalczających choroby

Według badań opublikowanych w czerwcu 2014 roku w Molecules, ananas jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a konkretnie fenoli, flawonoidów i witaminy C. “Przeciwutleniacze to związki zawarte w żywności, które mogą pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych i wolnych rodników w organizmie” – mówi Knott. Według NCCIH, wolne rodniki to cząsteczki, które mogą powodować uszkodzenia komórek i prowadzić do problemów zdrowotnych, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2, choroby Alzheimera i problemów ze wzrokiem. 

 

Spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, takich jak ananas, może przyczynić się do zmniejszenia tego ryzyka.

6. Dzięki antyoksydantom ananas ma właściwości przeciwnowotworowe

Jak podaje Mayo Clinic, rak powstaje, gdy nieprawidłowe komórki w organizmie namnażają się i przejmują zdrową tkankę. Chociaż nie ma gwarantowanego sposobu zapobiegania rakowi, eksperci sugerują stosowanie zdrowej diety – najlepiej takiej, która jest bogata w przeciwutleniacze, które można uzyskać dzięki ananasowi, aby pomóc w walce z wolnymi rodnikami – aby zmniejszyć ryzyko, zgodnie z Stanford Health Care. 

Badanie opublikowane w listopadzie 2018 r. w The American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że dieta i stężenie we krwi wysokie w przeciwutleniacze były związane z niższym ryzykiem zachorowania na raka.

7. Ananas pasuje do diety przeciwzapalnej

Jak podaje Harvard Health Publishing, zbyt duży stan zapalny może prowadzić do wielu chorób, w tym choroby wieńcowej, cukrzycy, raka i choroby Alzheimera. Na szczęście, dieta bogata w pokarmy przeciwzapalne, takie jak ananas, może pomóc zmniejszyć ilość stanów zapalnych w organizmie. Według badania opublikowanego we wrześniu 2016 roku w Biomedical Reports, zawartość bromelainy w ananasie jest przyczyną jego właściwości przeciwzapalnych.

8. Profil składników odżywczych ananasa oznacza, że owoc ten może pomóc w zwiększeniu odporności

Być może zechcesz sięgnąć po ananasa, gdy następnym razem będziesz walczyć z przeziębieniem. Badanie opublikowane w 2014 r. w Journal of Nutrition and 

Metabolism wykazało, że dzieci, które spożywały ananasa w puszce, miały mniej infekcji wirusowych i bakteryjnych w porównaniu z dziećmi, które nie spożywały go w ciągu dziewięciotygodniowego okresu badania. 

Badacze doszli do wniosku, że spożywanie od jednej do dwóch puszek (140-280 gramów) ananasa dziennie może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji lub przynajmniej skrócić czas jej trwania.

Czy Można zjeść za dużo Ananasa?

Zanim wyrzucisz wszystkie produkty ze swojej spiżarni i przejdziesz na dietę opartą wyłącznie na ananasie, warto poznać wszystkie fakty na temat tego tropikalnego owocu. Jedzenie wyłącznie ananasa wiąże się z pewnymi zagrożeniami, ponieważ zawiera on dużo cukru i kwasów oraz brakuje w nim kluczowych składników odżywczych.

Z umiarem, ananas jest zdrowym środkiem wspomagającym trawienie, który pomaga spalać tłuszcz, ale nie należy przesadzać i spożywać więcej niż 1-2 filiżanki dziennie. Może to wywołać nieprzyjemne skutki uboczne, w tym wzrost poziomu cukru we krwi, reakcje alergiczne, wymioty, a nawet problemy z płodnością. Zachowaj umiar w spożywaniu ananasa, aby zachować zdrowie.

Wniosek

Ananas ma wiele zalet zdrowotnych, w tym również wpływa na utratę wagi. Jednak u niektórych osób wywołuje również skutki uboczne i należy go spożywać z umiarem. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przed rozpoczęciem diety ananasowej należy skonsultować się z lekarzem.

Czy można jeść ananasa na odchudzanie?