Dania mało kaloryczne: 3 Prostych przepisów typu FIT
“Niskokaloryczne posiłki są często pełne chudego białka, takiego jak fasola, soczewica czy pierś z kurczaka, które są sycące i nie zawierają składników powodujących produkcję tłuszczu w organizmie. Szukając dobrych niskokalorycznych posiłków, staraj się wybierać te o wysokiej zawartości wody, takie jak warzywa gotowane na parze lub w wodzie, ponieważ w naturalny sposób powodują one uczucie sytości i są uważane za niskokaloryczne pokarmy sycące” – mówi Claire Murphy, zarejestrowany dietetyk i specjalista ds. żywienia.
Poniżej przedstawiamy niskokaloryczne produkty spożywcze wspomagające odchudzanie. Ponadto poznamy również przepisy na niskokaloryczne obiady.
Niskokaloryczne Jedzenie na Odchudzanie
1. Jabłka
Jabłka mają wysoką wartość odżywczą i są jednym z najpopularniejszych owoców.
Jedna filiżanka (109 gramów) plasterków jabłka dostarcza 62 kalorie i prawie 3 gramy błonnika pokarmowego.
Jabłka są nie tylko niskokaloryczne, ale stanowią również dobre źródło składników odżywczych, takich jak błonnik, witamina C i potas, a także związków przeciwutleniających, takich jak flawonoid kwercetyna.
2. Arugula
Arugula jest ciemną zielenią liściastą o pieprznym smaku.
Jest powszechnie stosowana w sałatkach i bogata w witaminę K. Ponadto zawiera foliany, wapń i potas.
Jedna filiżanka (20 gramów) rukoli ma tylko 5 kalorii.
3. Szparagi
Szparagi to kwitnące warzywo występujące w odmianach zielonych, białych i fioletowych.
Wszystkie rodzaje szparagów są zdrowe i zawierają wiele witamin i minerałów, a także przeciwutleniające i przeciwzapalne związki roślinne.
Na przykład badania wykazują, że szparagi zawierają związki fenolowe, takie jak flawonoidy, a także związki zawierające siarkę, takie jak kwas asparaginowy.
Filiżanka (180 gramów) ugotowanych szparagów ma tylko 38 kalorii i jest bogata w witaminę K i foliany, które dostarczają odpowiednio 67% i 21% dziennej wartości spożycia.
4. Buraki
Buraki to warzywa korzeniowe, które występują w wielu żywych kolorach, w tym czerwonym i pomarańczowym.
Są dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak foliany i mangan, a także zawierają fitoskładniki, takie jak betalainy i związki fenolowe, które mogą mieć właściwości prozdrowotne.
Jedna porcja gotowanych buraków (170 gramów) zawiera 74 kalorie i dostarcza 17% dziennego zapotrzebowania na foliany oraz 12% dziennego zapotrzebowania na mangan.
5. Brokuły
Brokuły to warzywa z rodziny krzyżowych, które są niezwykle pożywne. Badania wykazują, że osoby spożywające duże ilości warzyw krzyżowych, takich jak brokuły, mogą być w mniejszym stopniu narażone na rozwój takich chorób, jak choroby serca i niektóre nowotwory.
Jedna filiżanka (155 gramów) ugotowanych brokułów zawiera tylko 54 kalorie i ponad 100% witaminy C, której większość ludzi potrzebuje w ciągu dnia.
Niskokaloryczne posiłki: 3 łatwych przepisów
Poniżej przedstawiamy kilka najprostszych przepisów na niskokaloryczne obiady i posiłki, które można przygotować w domu.
Kremowe białe chili z serem śmietankowym
Składniki
- Lista kontrolna składników
- 2 (15 uncji) puszki fasoli północnej bez dodatku soli, opłukane, podzielone
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 funt udek z kurczaka bez kości, bez skóry, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
- 1 ½ szklanki posiekanej żółtej cebuli (1 średnia)
- ¾ szklanki posiekanego selera naciowego (2 średnie łodygi)
- 5 ząbków czosnku, posiekanych (2 łyżki stołowe)
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ¼ łyżeczki soli
- 3 filiżanki niesolonego bulionu z kurczaka
- 1 (4 uncje) puszka posiekanych zielonych chili
- 4 uncje sera śmietankowego o obniżonej zawartości tłuszczu
- ½ filiżanki świeżych liści kolendry w luźnym opakowaniu
Wskazówki
- Krok 1
Rozgnieć 1 filiżankę fasoli w małej misce za pomocą trzepaczki lub tłuczka do ziemniaków.
- Krok 2
Podgrzej olej w dużym, ciężkim garnku na dużym ogniu. Dodać kurczaka; smażyć, obracając od czasu do czasu, do zrumienienia, 4-5 minut. Dodaj cebulę, seler, czosnek, kminek i sól. Gotuj, aż cebula stanie się półprzezroczysta i miękka (4-5 minut).
- Krok 3
Dodaj pozostałą fasolę, puree z fasoli, bulion i chili. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie ugotowany, około 3 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek śmietankowy i mieszać do rozpuszczenia. Podawać posypane kolendrą.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 1 1/3 filiżanki
Na porcję: 319 kalorii; białko 23,1g; węglowodany 29,4g; błonnik pokarmowy 9,4g; cukry 5,5g; tłuszcz 11,9g; tłuszcz nasycony 3,4g; cholesterol 60,5mg; witamina a iu 510,7IU; witamina c 50,3mg; folian 49,9mcg; wapń 139,5mg; żelazo 2,8mg; magnez 64,3mg; potas 661,5mg; sód 328,8mg; tiamina 0,3mg.
Wymienniki: 3 chude białka, 1 1/2 skrobi, 1 tłuszcz, 1 warzywo
Zimowa sałatka z jarmużu i quinoa z awokado
Składniki
- Lista kontrolna składników
- 1 mały słodki ziemniak, obrany i pokrojony na 1/2-calowe kawałki (1 1/2 szklanki)
- 2 ½ łyżeczki oliwy z oliwek, podzielone
- ½ awokado
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku, obrany
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ⅛ łyżeczka soli
- ⅛ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1-2 łyżki wody
- 1 filiżanka ugotowanej quinoa (patrz Przepisy towarzyszące)
- ¾ filiżanki czarnej fasoli z puszki, bez dodatku soli, opłukanej
- 1 ½ szklanki posiekanego młodego jarmużu
- 2 łyżki stołowe pepitki (patrz Wskazówka)
- 1 cebula, posiekana
WskazówkiInstrukcje Lista kontrolna:
- Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F.
- Krok 2
Wrzuć słodkie ziemniaki i 1 łyżkę oleju na dużą blachę do pieczenia. Piecz, mieszając raz w połowie pieczenia, aż zmiękną, około 25 minut.
- Krok 3
W międzyczasie, połącz pozostałe 1 1/2 łyżki oleju, awokado, sok z limonki, czosnek, kminek, sól, pieprz i 1 łyżkę wody w blenderze lub robocie kuchennym; przetwarzaj do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodać 1 łyżkę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Krok 4
Połączyć słodkie ziemniaki, quinoa, czarną fasolę i jarmuż w średniej misce. Skropić dressingiem z awokado i delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułóż pepitki i cebulę.
Wskazówki
Wskazówki: Pepitas (łuskane nasiona dyni) można znaleźć w sklepach z naturalną żywnością i meksykańskich sklepach spożywczych w dziale produktów sypkich.
Przygotowanie z wyprzedzeniem: Przygotuj słodkie ziemniaki (Kroki 1-2) i dressing (Krok 3). Przechowywać oddzielnie w lodówce do 2 dni.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 1 1/4 szklanki sałatki + 3 łyżki dressingu
Na porcję: 439 kalorii; białko 14,6g; węglowodany 54,4g; błonnik pokarmowy 13,8g; cukry 4,6g; tłuszcz 19,7g; tłuszcz nasycony 2,8g; witamina a iu 10580,9IU; witamina c 25,3mg; folian 113,9mcg; wapń 121,5mg; żelazo 4,6mg; magnez 191,2mg; potas 993,6mg; sód 252,6mg.
Jaja w sosie pomidorowym z ciecierzycą i szpinakiem
Składniki
- Lista kontrolna składników
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra vergine
- 4 filiżanki młodego szpinaku, posiekanego (około 5 uncji)
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2 filiżanki rozgniecionych pomidorów z puszki
- 1 (15 uncji) puszka ciecierzycy bez dodatku soli, opłukana
- ¼ szklanki gęstej śmietany
- ½ łyżeczki soli
- 4 duże jajka
- 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego tymianku
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
WskazówkiInstrukcje Lista kontrolna
- Krok 1
Podgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać szpinak i czosnek. Gotować, mieszając, aż szpinak zwiędnie, a czosnek zacznie brązowieć (ok. 2 minuty).
- Krok 2
Zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Dodaj pomidory, ciecierzycę, śmietanę i sól. Dopasuj temperaturę, aby utrzymać gotowanie na wolnym ogniu. Wbij jajko do małej miseczki, uważając, aby nie rozbić żółtka. Zrób w sosie wgłębienie, wystarczająco duże, aby zmieściło się w nim jajko, i wsuń je tak, aby żółtko i większość białka znalazła się w środku (część białka może się rozlecieć). Powtórz czynność z pozostałymi jajkami, równomiernie rozmieszczając je na patelni. Posyp sos tymiankiem; przykryj i gotuj do momentu, aż jajka osiągną pożądaną temperaturę, 6-8 minut dla średnio wysmażonych. Zdjąć z ognia i posypać pieprzem.
Wartości odżywcze
Wielkość porcji: 1 jajko i 3/4 szklanki sosu
Na porcję: 323 kalorie; białko 14,4g; węglowodany 25,9g; błonnik 6,5g; cukry 6,1g; tłuszcz 18,3g; tłuszcz nasycony 6,1g; cholesterol 202,9mg; witamina a iu 3593,3IU; witamina c 21,5mg; folian 164,9mcg; wapń 157,3mg; żelazo 4,4mg; magnez 83,5mg; potas 769,1mg; sód 628,1mg; tiamina 0,2mg.
Wymienniki: 2 1/2 tłuszczu, 2 warzywa, 1 białko o średniej zawartości tłuszczu, 1 skrobia, 1/2 chudego białka.