5 Witamin, Które Pomogą Ci Schudnąć

Utrata wagi nie jest łatwym wyczynem. Jednak kilka wskazówek i trików może pomóc przyspieszyć ten proces wraz ze zdrową dietą i codziennymi ćwiczeniami. W rzeczywistości istnieje wiele witamin i minerałów, które pomagają usprawnić proces odchudzania, a o których istnieniu możesz nawet nie wiedzieć. Eksperci w dziedzinie zdrowia potwierdzają, że dodanie tych składników odżywczych do diety drastycznie poprawi wyniki.

Oprócz tego, inne ważne czynniki obejmują dietę z deficytem kalorycznym, budowanie mięśni dla metabolizmu, zdrowy sen i zarządzanie stresem w celu uzyskania idealnych wyników odchudzania. Oto niektóre z popularnych składników odżywczych, które działają jak spalacze tłuszczu - wiele z nich można z łatwością znaleźć w spiżarni!

5 Witamin Wspomagających Ochudzanie

1. Witaminy z Grupy B

Różne witaminy z grupy B są ważne dla metabolizmu.

Witaminy z grupy B odgrywają wiele istotnych ról w metabolizmie energii w organizmie. Do witamin z grupy B należą:

  • B-12
  • biotyna
  • folian
  • B-6
  • kwas pantotenowy lub B-5
  • niacyna lub B-3
  • ryboflawina lub B-2
  • tiamina lub B-1.

Niedobór jednej z witamin z grupy B może wpływać na inne witaminy z tej grupy, co może zaburzać metabolizm.

  • B-12 jest niezbędna do metabolizmu białek i tłuszczów – zaufane źródło. Do prawidłowego działania potrzebuje B-6 i folianów.
  • B-6 pomaga również w metabolizmie białek.
  • Tiamina pomaga organizmowi metabolizować, tłuszcze, białka i węglowodany.

Zdolność do przetwarzania tłuszczów, białek i węglowodanów jest niezbędna. Zdrowy metabolizm sprawia, że organizm wykorzystuje te składniki odżywcze do produkcji energii, a nie magazynuje ich w postaci tłuszczu.

Ludzie muszą regularnie spożywać pokarmy zawierające witaminy z grupy B, aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie.

Dobre produkty zawierające witaminy z grupy B to m.in:

  • chude mięso i owoce morza
  • pełne ziarna, w tym jęczmień i brązowy ryż
  • produkty mleczne
  • jajka
  • niektóre owoce, takie jak banany, jabłka, winogrona i arbuz
  • orzechy i nasiona
  • niektóre warzywa, w tym szpinak, ziemniaki i kabaczek

B-12 jest obecna wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że wegetarianie i weganie mogą mieć trudności ze spożywaniem wystarczającej ilości tej witaminy.

Oprócz produktów mlecznych, następujące produkty spożywcze mogą zawierać B-12:

  • fortyfikowane mleko roślinne
  • drożdże odżywcze
  • fortyfikowane płatki śniadaniowe
  • substytuty mięsa
  • niektóre produkty do smarowania, takie jak Marmite

2. Witamina D

Wzbogacone mleko i płatki śniadaniowe mogą dostarczać witaminę D.

Dwa badania dotyczyły witaminy D i wagi u starszych kobiet i dzieci. W obu stwierdzono, że osoby z większą ilością tłuszczu miały niższy poziom witaminy D niż osoby z mniejszą ilością tłuszczu.

Naukowcy nie są obecnie pewni, czy niski poziom witaminy D przyczynia się do otyłości, czy też odwrotnie. Dieta, kontrola poziomu cukru we krwi oraz czas spędzany na świeżym powietrzu mogą odgrywać rolę w kształtowaniu wagi ciała.

Badania sugerują, że witamina D może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i poprawić insulinooporność u osób z cukrzycą.

W przeciwieństwie do innych niezbędnych witamin, ludzie mogą pozyskać witaminę D z promieni słonecznych. Bezpieczne przebywanie na słońcu jest najszybszym sposobem uzupełnienia poziomu witaminy D.

Pokarmy zawierające witaminę D to m.in:

  • żółtka jaj
  • tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i sardynki
  • olej z wątroby dorsza
  • wątroba wołowa
  • wzbogacony nabiał
  • wzbogacone mleko roślinne
  • wzbogacone płatki śniadaniowe
  • niektóre rodzaje grzybów.

Jeśli dana osoba ma nadwagę, sama suplementacja witamin może nie poprawić jej wagi. Utrata wagi musi wynikać również ze zmiany stylu życia.

Niemniej jednak badanie przeprowadzone w 2016 r. wykazało, że kobiety po menopauzie z cukrzycą typu 2, spożywające jogurt wzmocniony witaminą D, poprawiły poziom cukru we krwi i zmniejszyły stan zapalny. Odnotowano u nich również zmniejszenie obwodu talii.

W starszym badaniu stwierdzono, że przyjmowanie wapnia z dodatkiem witaminy D razem nieznacznie zmniejszyło ryzyko przyrostu masy ciała u kobiet po menopauzie.

Osoby powinny co roku sprawdzać poziom witaminy D i rozmawiać z lekarzem na temat suplementów, jeśli ich poziom pozostaje niski.

3. Wapń

W związku z powyższym, pojawiające się badania sugerują, że wapń może być niezbędny dla zdrowego metabolizmu i kontroli poziomu cukru we krwi, a także dla zdrowych kości.

Niektóre badania z 2010 r. sugerują, że większe spożycie wapnia w połączeniu z witaminą D może wspomagać utratę wagi związaną z dietą.

W starszym badaniu z 2007 r. wykazano, że dieta bogata w wapń pochodzący z produktów mlecznych sprzyja utracie wagi u osób z cukrzycą typu 2.

Potrzebne są jednak nowsze badania, aby ustalić, czy jest to skuteczna strategia odchudzania.

Chociaż dostępne są suplementy wapnia, najlepiej jest najpierw dostarczać wapnia z pożywienia.

Pokarmy bogate w wapń to:

  • mleko
  • jogurt
  • wzbogacone płatki śniadaniowe
  • wzbogacony sok pomarańczowy
  • ciemnozielone warzywa liściaste
  • nasiona
  • migdały

4. Żelazo

Organizm potrzebuje żelaza do zdrowego wzrostu, rozwoju i metabolizmu. Żelazo jest również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek i tworzenia niektórych hormonów.

Żelazo jest niezbędne do przenoszenia tlenu w czerwonych krwinkach. Czerwone krwinki przenoszą tlen do i z mięśni oraz tkanek w organizmie.

Jeśli u danej osoby poziom żelaza jest niski, może ona nie dostarczać wystarczającej ilości tlenu do swoich mięśni. Mięśnie, którym brakuje tlenu, nie są w stanie spalać tłuszczu jako paliwa tak dobrze, jak powinny. Niski poziom żelaza zaburza również optymalny metabolizm w organizmie.

Źródła żelaza to m.in:

  • mięso
  • fasola
  • wzbogacone zboża
  • brązowy ryż
  • orzechy
  • ciemnozielone warzywa liściaste
  • tofu i soja.

Mimo że żelazo jest niezbędne, jest również toksyczne, gdy jest spożywane w dużych dawkach. Dlatego przed przyjęciem suplementów diety należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia, czy występuje u nich niedobór żelaza.

5. Magnez

Bez magnezu nie mogą zachodzić reakcje chemiczne, które wytwarzają energię w organizmie. Ta zależność oznacza, że magnez jest niezbędny dla metabolizmu i produkcji energii.

Magnez jest dostępny w wielu różnych produktach spożywczych, m.in:

  •  
  • orzechy i nasiona
  • rośliny strączkowe
  • szpinak
  • banany
  • łosoś i halibut
  • pełne ziarna
  • Ziemniaki

Można również przyjmować suplementy magnezu, ale należy najpierw skonsultować się z lekarzem, ponieważ mogą one mieć niepożądane działanie u osób z niektórymi chorobami współistniejącymi.

Perspektywy

Każdy, kto myśli o przyjmowaniu nowych witamin lub suplementów mineralnych w celu zwiększenia metabolizmu i utraty wagi, powinien najpierw skonsultować się z lekarzem.

Przyjmowanie tych witamin i minerałów niekoniecznie poprawi metabolizm. Pomogą one jednak zapewnić odpowiednie odżywianie i skorygować ewentualne niedobory, co może pomóc w zapobieganiu niezamierzonemu przyrostowi masy ciała i utrzymaniu zdrowego metabolizmu.

Niektóre suplementy w dużych dawkach mogą powodować działania niepożądane, pogarszać stan zdrowia lub wchodzić w interakcje z już przyjmowanymi lekami.

Najbezpieczniejszym sposobem spożywania większej ilości witamin i minerałów pobudzających metabolizm jest stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety, która jest zróżnicowana i pożywna.

Jakie Witaminy Przyspieszają odchudzanie?