5 Witamin, Które Pomogą Ci Schudnąć
Utrata wagi nie jest łatwym wyczynem. Jednak kilka wskazówek i trików może pomóc przyspieszyć ten proces wraz ze zdrową dietą i codziennymi ćwiczeniami. W rzeczywistości istnieje wiele witamin i minerałów, które pomagają usprawnić proces odchudzania, a o których istnieniu możesz nawet nie wiedzieć. Eksperci w dziedzinie zdrowia potwierdzają, że dodanie tych składników odżywczych do diety drastycznie poprawi wyniki.
Oprócz tego, inne ważne czynniki obejmują dietę z deficytem kalorycznym, budowanie mięśni dla metabolizmu, zdrowy sen i zarządzanie stresem w celu uzyskania idealnych wyników odchudzania. Oto niektóre z popularnych składników odżywczych, które działają jak spalacze tłuszczu - wiele z nich można z łatwością znaleźć w spiżarni!
5 Witamin Wspomagających Ochudzanie
1. Witaminy z Grupy B
Różne witaminy z grupy B są ważne dla metabolizmu.
Witaminy z grupy B odgrywają wiele istotnych ról w metabolizmie energii w organizmie. Do witamin z grupy B należą:
- B-12
- biotyna
- folian
- B-6
- kwas pantotenowy lub B-5
- niacyna lub B-3
- ryboflawina lub B-2
- tiamina lub B-1.
Niedobór jednej z witamin z grupy B może wpływać na inne witaminy z tej grupy, co może zaburzać metabolizm.
- B-12 jest niezbędna do metabolizmu białek i tłuszczów – zaufane źródło. Do prawidłowego działania potrzebuje B-6 i folianów.
- B-6 pomaga również w metabolizmie białek.
- Tiamina pomaga organizmowi metabolizować, tłuszcze, białka i węglowodany.
Zdolność do przetwarzania tłuszczów, białek i węglowodanów jest niezbędna. Zdrowy metabolizm sprawia, że organizm wykorzystuje te składniki odżywcze do produkcji energii, a nie magazynuje ich w postaci tłuszczu.
Ludzie muszą regularnie spożywać pokarmy zawierające witaminy z grupy B, aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie.
Dobre produkty zawierające witaminy z grupy B to m.in:
- chude mięso i owoce morza
- pełne ziarna, w tym jęczmień i brązowy ryż
- produkty mleczne
- jajka
- niektóre owoce, takie jak banany, jabłka, winogrona i arbuz
- orzechy i nasiona
- niektóre warzywa, w tym szpinak, ziemniaki i kabaczek
B-12 jest obecna wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, co oznacza, że wegetarianie i weganie mogą mieć trudności ze spożywaniem wystarczającej ilości tej witaminy.
Oprócz produktów mlecznych, następujące produkty spożywcze mogą zawierać B-12:
- fortyfikowane mleko roślinne
- drożdże odżywcze
- fortyfikowane płatki śniadaniowe
- substytuty mięsa
- niektóre produkty do smarowania, takie jak Marmite
2. Witamina D
Wzbogacone mleko i płatki śniadaniowe mogą dostarczać witaminę D.
Dwa badania dotyczyły witaminy D i wagi u starszych kobiet i dzieci. W obu stwierdzono, że osoby z większą ilością tłuszczu miały niższy poziom witaminy D niż osoby z mniejszą ilością tłuszczu.
Naukowcy nie są obecnie pewni, czy niski poziom witaminy D przyczynia się do otyłości, czy też odwrotnie. Dieta, kontrola poziomu cukru we krwi oraz czas spędzany na świeżym powietrzu mogą odgrywać rolę w kształtowaniu wagi ciała.
Badania sugerują, że witamina D może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i poprawić insulinooporność u osób z cukrzycą.
W przeciwieństwie do innych niezbędnych witamin, ludzie mogą pozyskać witaminę D z promieni słonecznych. Bezpieczne przebywanie na słońcu jest najszybszym sposobem uzupełnienia poziomu witaminy D.
Pokarmy zawierające witaminę D to m.in:
- żółtka jaj
- tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela i sardynki
- olej z wątroby dorsza
- wątroba wołowa
- wzbogacony nabiał
- wzbogacone mleko roślinne
- wzbogacone płatki śniadaniowe
- niektóre rodzaje grzybów.
Jeśli dana osoba ma nadwagę, sama suplementacja witamin może nie poprawić jej wagi. Utrata wagi musi wynikać również ze zmiany stylu życia.
Niemniej jednak badanie przeprowadzone w 2016 r. wykazało, że kobiety po menopauzie z cukrzycą typu 2, spożywające jogurt wzmocniony witaminą D, poprawiły poziom cukru we krwi i zmniejszyły stan zapalny. Odnotowano u nich również zmniejszenie obwodu talii.
W starszym badaniu stwierdzono, że przyjmowanie wapnia z dodatkiem witaminy D razem nieznacznie zmniejszyło ryzyko przyrostu masy ciała u kobiet po menopauzie.
Osoby powinny co roku sprawdzać poziom witaminy D i rozmawiać z lekarzem na temat suplementów, jeśli ich poziom pozostaje niski.
3. Wapń
W związku z powyższym, pojawiające się badania sugerują, że wapń może być niezbędny dla zdrowego metabolizmu i kontroli poziomu cukru we krwi, a także dla zdrowych kości.
Niektóre badania z 2010 r. sugerują, że większe spożycie wapnia w połączeniu z witaminą D może wspomagać utratę wagi związaną z dietą.
W starszym badaniu z 2007 r. wykazano, że dieta bogata w wapń pochodzący z produktów mlecznych sprzyja utracie wagi u osób z cukrzycą typu 2.
Potrzebne są jednak nowsze badania, aby ustalić, czy jest to skuteczna strategia odchudzania.
Chociaż dostępne są suplementy wapnia, najlepiej jest najpierw dostarczać wapnia z pożywienia.
Pokarmy bogate w wapń to:
- mleko
- jogurt
- wzbogacone płatki śniadaniowe
- wzbogacony sok pomarańczowy
- ciemnozielone warzywa liściaste
- nasiona
- migdały
4. Żelazo
Organizm potrzebuje żelaza do zdrowego wzrostu, rozwoju i metabolizmu. Żelazo jest również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek i tworzenia niektórych hormonów.
Żelazo jest niezbędne do przenoszenia tlenu w czerwonych krwinkach. Czerwone krwinki przenoszą tlen do i z mięśni oraz tkanek w organizmie.
Jeśli u danej osoby poziom żelaza jest niski, może ona nie dostarczać wystarczającej ilości tlenu do swoich mięśni. Mięśnie, którym brakuje tlenu, nie są w stanie spalać tłuszczu jako paliwa tak dobrze, jak powinny. Niski poziom żelaza zaburza również optymalny metabolizm w organizmie.
Źródła żelaza to m.in:
- mięso
- fasola
- wzbogacone zboża
- brązowy ryż
- orzechy
- ciemnozielone warzywa liściaste
- tofu i soja.
Mimo że żelazo jest niezbędne, jest również toksyczne, gdy jest spożywane w dużych dawkach. Dlatego przed przyjęciem suplementów diety należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu ustalenia, czy występuje u nich niedobór żelaza.
5. Magnez
Bez magnezu nie mogą zachodzić reakcje chemiczne, które wytwarzają energię w organizmie. Ta zależność oznacza, że magnez jest niezbędny dla metabolizmu i produkcji energii.
Magnez jest dostępny w wielu różnych produktach spożywczych, m.in:
- orzechy i nasiona
- rośliny strączkowe
- szpinak
- banany
- łosoś i halibut
- pełne ziarna
- Ziemniaki
Można również przyjmować suplementy magnezu, ale należy najpierw skonsultować się z lekarzem, ponieważ mogą one mieć niepożądane działanie u osób z niektórymi chorobami współistniejącymi.
Perspektywy
Każdy, kto myśli o przyjmowaniu nowych witamin lub suplementów mineralnych w celu zwiększenia metabolizmu i utraty wagi, powinien najpierw skonsultować się z lekarzem.
Przyjmowanie tych witamin i minerałów niekoniecznie poprawi metabolizm. Pomogą one jednak zapewnić odpowiednie odżywianie i skorygować ewentualne niedobory, co może pomóc w zapobieganiu niezamierzonemu przyrostowi masy ciała i utrzymaniu zdrowego metabolizmu.
Niektóre suplementy w dużych dawkach mogą powodować działania niepożądane, pogarszać stan zdrowia lub wchodzić w interakcje z już przyjmowanymi lekami.
Najbezpieczniejszym sposobem spożywania większej ilości witamin i minerałów pobudzających metabolizm jest stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety, która jest zróżnicowana i pożywna.
Jakie Witaminy Przyspieszają odchudzanie?