10 Naturalnych Produktów Wspomagających Odchudzanie

Jeśli chcesz zrzucić kilka kilogramów, nie ma lepszego sposobu na to niż zdrowe odżywianie. Badania wykazały, że istnieją pokarmy, które mogą pomóc w zmniejszeniu apetytu i przyspieszeniu metabolizmu w celu utraty wagi.

Mogą one korzystnie wpłynąć na utratę wagi, jeśli zostaną włączone do zdrowej diety i stylu życia. Przeczytaj, aby dowiedzieć się więcej na temat pokarmów, które mogą być pomocne w utracie wagi.

Osoby starające się schudnąć powinny kupować żywność bogatą w składniki odżywcze. Szczególnie pomocna w kontroli wagi może być żywność zawierająca białko i błonnik.

Dziś rozmawiamy o tym, co wspomaga odchudzanie, zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie. Przyjrzyj się jedzeniu odchudzającemu.

1. Jajka

Jajka to popularny produkt spożywczy, zwłaszcza na śniadanie, który może wspomagać utratę wagi.

W niewielkim badaniu przeprowadzonym na grupie 21 mężczyzn naukowcy porównali wpływ spożywania jajek i jedzenia bajgla na śniadanie na przyjmowanie pokarmu, uczucie głodu i zadowolenia.

Zbadali również poziom cukru we krwi, insuliny i greliny, która jest znana jako hormon głodu.

Stwierdzono, że mężczyźni, którzy zjedli śniadanie z jajkiem, jedli znacznie mniej podczas następnego posiłku i w ciągu następnych 24 godzin niż ci, którzy zjedli śniadanie z bajglem.

Osoby, które zjadły jajka, zgłaszały również, że 3 godziny po śniadaniu czuły się mniej głodne i bardziej zadowolone niż osoby, które zjadły bajgla.

Po śniadaniu w grupie osób jedzących jajka odnotowano również mniejsze zmiany poziomu cukru i insuliny we krwi oraz niższy poziom greliny niż w grupie osób jedzących bajgle.

 

2. Płatki owsiane

Rozpoczęcie dnia od miski płatków owsianych może również zaowocować niższą liczbą na wadze.

Badanie Z udziałem 47 dorosłych osób sprawdzało różnice w apetycie, poczuciu sytości i spożyciu następnego posiłku po zjedzeniu przez uczestników owsianki w porównaniu z gotowymi płatkami śniadaniowymi na bazie owsa.

Po zjedzeniu płatków owsianych uczestnicy czuli się znacznie bardziej syci i mniej głodni niż po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Również spożycie kalorii podczas lunchu było niższe po zjedzeniu owsianki niż po zjedzeniu płatków śniadaniowych.

Mimo że oba śniadania zawierały tyle samo kalorii, owsianka dostarczała więcej białka, błonnika i cukru niż płatki śniadaniowe.

Autorzy doszli do wniosku, że za wyniki prawdopodobnie odpowiada różnica w zawartości błonnika, a konkretnie rodzaju błonnika rozpuszczalnego zwanego beta-glukanem.

 

3. Fasola, ciecierzyca, soczewica i groch

Fasola, ciecierzyca, soczewica i groch są znane jako nasiona roślin strączkowych. Mogą one wpływać na utratę wagi ze względu na ich wpływ na uczucie sytości, a także zawartość białka i błonnika.

Podobnie jak płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych zawierają rozpuszczalny błonnik, który może spowolnić trawienie i wchłanianie. Spożywanie białka prowadzi do uwolnienia hormonów, które sygnalizują uczucie sytości.

Naukowcy przeanalizowali badania, które dotyczyły wpływu spożywania nasion roślin strączkowych na utratę wagi.

Diety odchudzające, które zawierały nasiona roślin strączkowych, powodowały znacznie większą utratę wagi niż te, które ich nie zawierały. Diety podtrzymujące wagę, które zawierały nasiona roślin strączkowych, również spowodowały utratę wagi w porównaniu z dietami, które ich nie zawierały.

4. Orzechy

W badaniu z udziałem kobiet z nadwagą i otyłością porównano dietę odchudzającą uzupełnioną o 50 gramów (g) migdałów dziennie z dietą odchudzającą, która nie zawierała orzechów. Po 3 miesiącach kobiety z grupy stosującej migdały straciły na wadze znacznie więcej niż kobiety z grupy nie stosującej orzechów.

U kobiet z grupy stosującej migdały znacznie bardziej zmniejszył się także rozmiar talii, wskaźnik masy ciała (BMI), poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów i cukru we krwi.

Orzechy zawierają białko i błonnik, co może wyjaśniać ich wpływ na masę ciała. Zawierają również zdrowe dla serca tłuszcze i inne korzystne składniki odżywcze. Orzechy mogą być częścią zdrowej diety, jednak należy zachować umiar, ponieważ są one pokarmem o dużej wartości energetycznej.

Ponowne przybranie na wadze jest często powodem do niepokoju u osób po utracie wagi.

W dużym badaniu przeprowadzonym w Europie naukowcy odkryli, że osoby, które spożywały najwięcej orzechów, przybrały na wadze mniej w ciągu 5 lat niż osoby, które nie jadły orzechów. Osoby te miały również mniejsze ryzyko wystąpienia nadwagi lub otyłości.

5. Jagody

Błonnik jest związany z kontrolowaniem wagi, a jagody należą do owoców o najwyższej zawartości błonnika.

Jedna filiżanka malin lub jeżyn dostarcza 8 g błonnika. Jagody można dodawać do wielu potraw, takich jak owsianka, jogurt czy sałatki.

6. Jabłka

Pomiń sok jabłkowy i sos jabłkowy, a zamiast tego wybierz chrupiące jabłko. Całe owoce zmniejszają apetyt w sposób, w jaki nie czynią tego soki i sosy owocowe.

Jednym z powodów jest to, że surowe owoce zawierają więcej błonnika. Ponadto żucie wysyła do mózgu sygnał, że zjadłeś coś treściwego.

7. Zielenina liściasta

Zielenina liściasta to jarmuż, szpinak, boćwina, botwina szwajcarska i kilka innych.

Mają one kilka właściwości, które sprawiają, że są idealne do osiągnięcia lub utrzymania zdrowej wagi. Na przykład, zawierają błonnik i składniki odżywcze, które zapewniają sytość i nawadnianie.

Co więcej, zielenina zawiera tylakoidy – związki roślinne, które w co najmniej dwóch badaniach na ludziach powiązany ze zwiększoną sytością i lepszym kontrolowaniem apetytu).

 

Warto jednak zauważyć, że oba badania są niewielkie, a uczestnicy przyjmowali 5-gramowy suplement zawierający tylakoidy – ilość, którą można znaleźć w około 3,5 uncji (100 gramów) surowego szpinaku.

 

Osoby otrzymujące nawet pojedynczą dawkę suplementu zauważyły lepsze panowanie nad apetytem, co skutkowało utratą wagi.

 

Potrzeba jednak więcej badań na ludziach, aby zrozumieć działanie tylakoidów pochodzących z pożywienia jako narzędzia do osiągnięcia zdrowej wagi – jak również ich długoterminowe działanie w formie suplementu.

 

W międzyczasie, zielenina może pochwalić się bogactwem błonnika i mikroelementów i prawie zawsze jest doskonałym dodatkiem do Twojej diety.

 

Dodanie zieleniny do diety może pomóc Ci poczuć sytość i zmniejszyć ochotę na mniej odżywcze produkty. Nauka reagowania na wewnętrzne sygnały organizmu dotyczące głodu i sytości może pomóc w osiągnięciu większych celów związanych z utratą wagi 

 

Jeśli zażywasz leki, takie jak leki rozrzedzające krew, takie jak warfaryna (Coumadin), porozmawiaj z pracownikiem służby zdrowia lub zarejestrowanym dietetykiem o tym, ile zielonych liści powinieneś jeść dziennie, aby znaleźć właściwą równowagę.

Warzywa liściaste zawierają dużo witaminy K, która może wchodzić w interakcje z lekami. Kluczowe jest stałe przyjmowanie witaminy K.

9. Grejpfrut

Tak, grejpfruty naprawdę mogą pomóc Ci zrzucić zbędne kilogramy, zwłaszcza jeśli jesteś zagrożony cukrzycą.

Naukowcy z Scripps Clinic w San Diego odkryli, że gdy osoby otyłe zjadały połówkę grejpfruta przed każdym posiłkiem, w ciągu 12 tygodni zrzuciły średnio 3,5 kg. Picie soku grejpfrutowego dało takie same wyniki.

Jednak sok grejpfrutowy nie ma żadnych udowodnionych właściwości “spalających tłuszcz” – być może po prostu pomagał ludziom czuć się najedzonym.

Bądź ostrożny: Nie możesz spożywać grejpfrutów ani soku grejpfrutowego, jeśli przyjmujesz pewne leki, więc sprawdź etykietę na wszystkich swoich receptach, zapytaj farmaceutę lub lekarza.

10. Twarożek

Produkty mleczne mają zwykle wysoką zawartość białka.

Jednym z najbardziej bogatych w białko produktów mlecznych jest ser twarogowy, który zawiera głównie białko.

Jedzenie twarogu to świetny sposób na zwiększenie ilości spożywanego białka, które jest ważne dla budowy i utrzymania mięśni. Jest on również bardzo sycący i bogaty w wapń.

Może nawet istnieć związek między spożyciem wapnia a zdrową wagą, ale potrzeba więcej badań w tej dziedzinie.

Inne wysokobiałkowe produkty mleczne to jogurt grecki i skyr.

   Jedzenie które odchudza