Dieta Brokułowa: Czy Brokuły Są Dobre na Odchudzanie?
Brokuły są znane jako obfite i smaczne warzywo bogate w dziesiątki składników odżywczych. Mówi się, że zawierają najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich warzyw.
Kiedy myślimy o zielonych warzywach, które powinniśmy włączyć do naszej diety, brokuły są jednym z najważniejszych warzyw, które przychodzą nam do głowy. Pochodzące z rodziny kapustowatych brokuły można zaliczyć do jadalnych roślin zielonych.

Często jednak ludzie zastanawiają się, jak skutecznie brokuły pomagają w utracie wagi? Czy dieta brokułowa w ogóle działa? Przekonajmy się.
Brokuly a Utrata Wagi?
Gdy chcesz schudnąć, pierwszym krokiem jest wyeliminowanie zbędnych kalorii, takich jak niezdrowe przekąski, słodycze i wysokokaloryczne napoje. Wiele osób spożywa porcje większe niż zalecana wielkość porcji, więc kolejnym krokiem jest zmniejszenie porcji, jeśli to konieczne. W zależności od nawyków żywieniowych, dwie pierwsze strategie są łatwe do wdrożenia.
Uzyskanie wszystkich potrzebnych składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów może być większym wyzwaniem, ale w tym obszarze brokuły mogą okazać się pomocne.
Porcja 1 szklanki posiekanych, surowych brokułów ma tylko 30 kalorii, podczas gdy taka sama ilość gotowanych brokułów ma 54 kalorie. W zamian za tak niewiele kalorii filiżanka surowych brokułów dostarcza ponad 100 procent dziennej dawki witaminy C i K. Są one również dobrym źródłem folianów i witaminy A, a także witaminy B6 i potasu.
Filiżanka ugotowanych brokułów dostarcza mniej więcej dwa razy więcej składników odżywczych, z wyjątkiem witaminy C, której zawartość jest tylko nieznacznie wyższa niż w przypadku surowych brokułów, ponieważ część z nich zostaje utracona podczas gotowania.
Brokuly - Wartości Odżywcze?
Brokuły są również doskonałym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy K, folianów, wapnia i manganu. Jedna filiżanka ma tylko 30,9 kalorii i dostarcza 135% zalecanego dziennego spożycia witaminy C, 14% zalecanego spożycia folianów i 8% zalecanego spożycia potasu. Ponadto dostarcza 2,4 grama błonnika, co stanowi około 9 procent dziennego zalecanego spożycia dla dorosłych.
Luteina i zeaksantyna, dwa silne przeciwutleniacze zawarte w brokułach, zapobiegają powstawaniu chorób oczu związanych z wiekiem, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Warzywa te zawierają również przeciwutleniacz kaempferol, który wymiata wolne rodniki, chroni przed rakiem i zmniejsza stan zapalny.
Ponadto badania wykazały, że warzywa krzyżowe wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi.
Surowe brokuły są bogate w wapń i witaminę K, dzięki czemu wzmacniają kości i mogą zapobiegać złamaniom, jak podaje National Osteoporosis Foundation (Narodowa Fundacja Osteoporozy).
Witamina C, jeden z najbogatszych składników odżywczych, stymuluje produkcję kolagenu i spowalnia proces starzenia się skóry, pomagając zachować jej młody wygląd. Witamina ta zapobiega również powstawaniu wolnych rodników i niweluje ich szkodliwy wpływ na komórki i tkanki.
Jak Brokuly Wpływają NA Utratę Wagi?
Od ciemnozielonych płatków po łodygę – brokuły są tym energetycznym towarzyszem, którego zawsze pragnęłaś dla swojego ujędrnionego ciała. Według konsultanta ds. żywienia, dr Rupali Datta, “to niskokaloryczne warzywo jest doskonałą propozycją dla osób stosujących dietę odchudzającą.
Ponieważ jest także dobrym źródłem błonnika, pozwala na wczesne osiągnięcie sytości, a jego profil odżywczy zapobiega niedoborom składników odżywczych.” Dietetyk z Bangalore, dr Anju Sood, również zgadza się z tym stwierdzeniem i mówi, że “dla celów odchudzania brokuły są bardzo przydatne. Brokuły są pełne włókien sprzyjających utracie wagi. Błonnik jest najdłużej trawiony i zapewnia sytość na długi czas. Zapobiega też podjadaniu tuczących pokarmów i pozwala kontrolować wagę.”
Oto kilka punktów, które sprawiają, że jest to doskonały wybór na odchudzanie:
Niska kaloryczność: 100 gramów brokułów ma tylko 34 kalorie. Miska ugotowanych brokułów to około 55 do 60 kalorii. Oprócz tego brokuły spełniają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i K. (Przeczytaj też: Zmień brokuły w pyszne przysmaki) brokułowa pratha. 100 gramów brokułów ma tylko 34 kalorie.
Błonnik: Błonnik opóźnia trawienie, wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej się objadasz. Błonnik opóźnia również wydzielanie hormonu odpowiedzialnego za uczucie głodu – greliny. Jest również odpowiedzialny za zapobieganie skokom poziomu cukru we krwi poprzez spowalnianie jego metabolizmu.
Woda: Czy wiesz, że brokuły składają się w 90 procentach z wody, a jedna porcja ugotowanych brokułów zawiera 5 gramów błonnika. Jeśli chodzi o sycące i pożywne warzywa, brokuły zajmują wysokie i dumne miejsce na liście.
Wspomagające składniki odżywcze: Brokuły zawierają wiele składników odżywczych, które również odgrywają swoją słodką rolę we wspieraniu utraty wagi. Na przykład wapń, który występuje obficie w brokułach. Uważa się, że wapń może ograniczać produkcję nowych komórek tłuszczowych i stymulować rozpad zmagazynowanego tłuszczu.
Ile brokułów należy jeść dziennie, aby schudnąć?
Brokuły to superżywność o dużej objętości, niskiej kaloryczności i dużej zawartości składników odżywczych. Można ich jeść tyle, ile się chce. Praktycznie nie można od nich przytyć.
Wręcz przeciwnie, brokuły znacząco sprzyjają utracie wagi. Szczególnie, gdy spożywamy je regularnie, jako część zdrowej, dobrze zbilansowanej, hip kalorycznej diety.
Zasadniczo staraj się jeść brokuły 2-3 razy w tygodniu. Więcej znaczy jednak lepiej.
Według badań, tygodniowa dawka brokułów wynosząca 400 g (ok. 2 średnie różyczki) przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów.
Pamiętaj tylko, aby gotować brokuły na parze i dokładnie je rozgryzać. Gotowanie niszczy zawarte w nich silne fitochemikalia, natomiast żucie sprawia, że są one lepiej przyswajalne.
Jeśli chcesz zbilansować swoją dietę z wykorzystaniem zdrowej żywności, poprawić stan zdrowia i wyszczupleć, powinieneś zastosować tę pięciodniową dietę. Przewiń w dół, aby zapoznać się z planem diety brokułowej.
5-dniowy Plan Diety Brokułowej
Dzień 1
Śniadanie: płatki owsiane z mlekiem sojowym, nasionami lnu, daktylami i truskawkami.
Przekąska: dwie mandarynki.
Lunch: przecierowa zupa brokułowa.
Przekąska: grillowany kalafior z sosem salsa.
Kolacja: pieczone brokuły z grzybami balsamicznymi.
Jeśli zebrałeś się na odwagę, aby osiągnąć swój cel w odchudzaniu, pozwól, aby Betterme ułatwiło Ci ten trudny proces. Nasza aplikacja pomoże Ci zmienić Twoje nawyki, zmienić Twoje życie i poprawić wyniki fitness!
Dzień 2
Śniadanie: zielone smoothie szpinakowe i jedno jabłko.
Przekąska: garść rodzynek i szklanka mleka kokosowego.
Lunch: smażona wołowina z brokułami i brązowy ryż.
Przekąska: jedno jajko na twardo i pół filiżanki tuńczyka.
Kolacja: frittata z brokułów, czerwonej papryki i pieczonego czosnku.
plan diety brokułowej
Dzień 3
Śniadanie: carbonara z ciecierzycy z brokułami.
Przekąska: owoc granatu.
Lunch: grillowana pierś z kurczaka i penne z brokułami.
Przekąska: dwa plasterki sera i jedna pomarańcza.
Kolacja: marchew, brokuły i zielona fasola gotowane na parze.
dieta na schudnięcie
Dzień 4
Śniadanie: zapiekanka z szynką i brokułami.
Przekąska: miska kiwi pokrojonych w plasterki.
Lunch: zupa brokułowa z pieczonymi pomidorami.
Przekąska: sałatka owocowa z kiwi, zielonych jabłek i pomarańczy.
Kolacja: sałatka brokułowa z ciecierzycą.
Dzień 5
Śniadanie: jajecznica z pomidorami, łosoś, brokuły i zielona fasolka.
Przekąska: miseczka jagód.
Lunch: parmezanowe kąski brokułów i quinoa.
Przekąska: garść migdałów.
Kolacja: zupa z wędzonej goudy i brokułów.
Jeśli zdecydowałaś się schudnąć tak szybko, jak to możliwe, upewnij się, że stosujesz zarówno dietę, jak i regularne ćwiczenia.
Brokuły na Odchudzanie